Таекуон-До ITF на крачка от Олимпиадата в Токио 2020

Таекуон-До ITF на крачка от Олимпиадата в Токио 2020

На завършилите преговори в Република Корея по време на Световното първенство, представителите на Таекуон-До федерация WTF и Таекуон-До ITF, постигнаха редица споразумения за влизането на Таекуон-До ITF в олимпийското семейство на Игрите в Токио през 2020 година. Както е известно от страна на ITF присъстваха президентът Проф. Ри Йонг Сон и Проф. д-р Чанг Унг - член на МОК. Заедно с тях беше и вицепрезидентът на ITF - Марио Богданов, който е един от тримата преговарящи спортът да влезе в програмата на Олимпиадата. Лично новоизбрания президент на Република Корея Мун Дже-ин прие ръководителите на неолимпийската версия.

"Споразуменията, които се подписаха в Южна Корея, правят голяма крачка към общата ни цел, а именно влизане на Таекуон-До ITF в олимпийското семейство. Преговорите не бяха лесни, но всички положиха големи усилия, за да се стигне до тук. Лично президентът на МОК Томас Бах присъства на част от срещите и даде своята подкрепа за споразуменията . Демонстрациите, които проведоха състезатели по Таекуон-До ITF в залата в град Муджу се радваха на огромна подкрепа от страна зрителите ,което беше чудесно да се види. Всичко ще бъде подписано между двете федерации официално през септември, когато в Северна Корея ще бъде Световното първенство по Таекуон-До ITF", сподели при завръщането си в България президентът на Българската федерация и вицепрезидент на Световната по Таекуон-До ITF Марио Богданов.


Ето и шестте точки на въпросните документи :
WTF и ITF решиха да се споразумеят за следното:
1. Състезателите по Таекуон-До ITF да могат да участват на клас G турнирите, което правило дава възможност, при класиране да могат да участват и на Олимпийски игри.
2. Състезателите по Таекуон-До ITF да могат да участват на Световни пара-Таекуон-до първенства, което автоматично им дава право да участват на пара-олимпийски игри - Токио 2020.
3. Състезателите по Таекуон-До ITF да могат да участват на световни Таекуон-до плажни първенства по "пумсе" (форма)
4. Двете организации ще могат да участват в тренировъчни курсове и семинари, заедно по целия свят.
5. WTF ще изпрати демонстрационен отбор по време на световното първенство по Таекуон-До ITF, по официална покана от ITF.
6. Двете организации WTF и ITF решиха да признават взаимно сертификатите си за черни колани.

Шестте точки ще бъдат официално приети на конференция по време на Световния шампионат по Таекуон-До ITF, който ще се проведе в Пхенян от 15 до 21 септември.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти